Nuffnang

20 Ogos 2010

Aurat Wanita Dari Firman Allah Dan Hadis-hadis Nabi


1. Bulu kening — Menurut Bukhari, "Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening." Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.
**(Alhamdulillah ibu pun tak cukur kening dan kening anaknya dah cukup cantik dah)

2. Kaki (tumit kaki) —"Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan." An-Nur: 31. Keterangan: Menampakkan kaki dan menghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakan kaki. * kalau antunna ada pakai rantai tangan or gelang kaki, elakkan pakai yg ada loceng ( bunyi-bunyian).
**(Sudah lama tinggalkan,dulu adalah berminat jugak)

3. Wangian — "Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zina." Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.
**(Pernah ditegur dengan lelaki,dan tinggalkan terus wangian jenis tu walaupun snagat suka dengan baunya)

4. Dada — "Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka. "An-Nur : 31 * tudung juga hendaklah tidak jarang yg boleh menampakkan leher ataupun rambut. (refer point no 6) Berfesyen tidak dilarang dalam Islam selagi mana ia tidak melanggar syara'.. Islam itu indah
**(suka berfesyen jugak terutama apabila menginjak usia sebegini.tudung biasa pakai hitam kerana hitam itu 'selamat')

5. Gigi — "Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya. "Riwayat At-Thabrani, "Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah". Riwayat Bukhari dan Muslim.
**(Alhamdulillah bersyukur dengan gigi yang dikurniakan Allah)

6. Muka dan leher — "Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu." Keterangan: Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.
**(berhias cukup dengan bercelak dan lip balm jenama lip care,Nivea cherry kiss)

7. Muka dan Tangan — "Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja." Riwayat Muslim dan Bukhari. * sekarang ni dh ade handsock..(byk dijual kt kedai2). InsyaALLAH, kita cuba pelan2. Walaupun rasa agak rimas pakai for the 1st time, but sooner kita akan rasa selesa n tenang sbb aurat dh terjaga.
**(handsock mula-mula pakai memang agak rimas tetapi lama kelamaan dah jadi terbiasa.cantik je buat sesiapa yag pakai handsock kerana terjaga)

8. Tangan — "Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya". Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.
**(yang ni agak masalah,selalu masalah jaga jarak,dalam lab dapat demo lelaki dan partner pun lelaki,jadi memang selalu alert.dalam tren ktm apabila tiba waktu puncak juga menjadi masalah.jarak antara lelaki dan perempuan hanya cukup untuk tidak bersentuhan sahaja.tapi pandai-pandailah menyelinap ke tempat yang ramai muslimat)

9. Mata – "Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya." An Nur : 31. Sabda Nabi SAW, "Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama, pandangan seterusnya tidak dibenarkan." Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi. **(mari kita menjaga pandangan mata kepada yang bukan halal pada kita-dalam usaha insyaAllah)

10. Mulut (suara) - "Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik." Al Ahzab: 32. Sabda SAW, "Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi." Riwayat Ibn Majah.
**(jaga suara..em..cakap bila perlu sahaja)

11. Kemaluan - "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. " An Nur : 31. "Apabila seorang perempuan itu sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya." Riwayat Al Bazzar. "Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah." Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.
**(Astaghfirullahalazim..lihat riwayat Tirmidzi tersebut.)

12. Pakaian — "Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti." Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah. "Sesungguhnya sebilangan ahli neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya." Riwayat Bukhari dan Muslim. Keterangan: Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu."Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuan mu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang." Al Ahzab : 59.
**(Nak promote sikit,sesungguhnya jubah adalah pakaian yang paling murah.boleh dapatkan jubah semurah RM 29.90-RM 50.00 di BUTIK FIRST LADY yang terdapat di jalan tuanku abdul rahman dan ampang park.dari beli jeans branded yang mahal-mahal dan baju lain yang semakin tinggi harga,semakin kecil bajunya belilah jubah yang sudah tercipta indah buat si pemakainya)
13. Rambut — "Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang ukan mahramnya." Riwayat Bukhari dan Muslim.
**(nak sidai kain pun pakailah penutup kepala)

**another important point:
HATI - Jagalah hati kita supaya sentiasa dalam keadaan yang bersih. Memikirkan perkara2 yg maksiat boleh melemahkan hati kita sedangkan muslimah perlulah mempunyai hati yg kuat & kental utk pertahankan keizzahan diri. Elakkan zina hati, ( teringatkn kekasih hati n fikir perkara2 maksiat ). Perbuatan zahir kita akan terbias dari hati kita.
**(hati paling susah mahu dijaga,apapun itu antara kita dan Allah.jaga hati hiasi peribadi semoga menjadi muslimaH dambaan umat yang sejati.fahami maksud "MUSLIMAH" iaitu mengikut suruhan Allah dan meninggalkan laranganNYA)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan